dinsdag 17 mei 2011

Witte druiven

Witte druiven worden alleen gebruikt om witte wijn of een bepaald soort champagne van te maken. Er zijn heel veel verschillende soorten witte druiven die gebruikt kunnen worden om wijn of champagne te maken. Onder deze verschillende soorten druiven bevinden zich een aantal ‘’bekende’’ soorten die kwalitatief heel goed zijn: chardonnay, sauvignon blanc, riesling en sémillon.



Chardonnay

De chardonnay wordt voornamelijk gebruikt voor mousserende wijnen. Deze druif is dan ook heel belangrijk in de bourgogne en in de champagnestreek. Deze druif kan veel verschillende smaken naar voren brengen, afhankelijk van de productiemethode, maar ook van het gebied waar het vandaan komt. De smaken kunnen variëren van een frisse staalachtige smaak tot fruitachtige tropische smaken.

Sauvignon Blanc

Deze druif wordt op vele plekken in de wereld aangeplant, maar is vooral bekend uit Frankrijk. Vaak heeft de wijn die van deze druif wordt gemaakt een bittere naar zoet neigende afdronk. De geur en smaak die deze druif met zich meebrengt zijn vaak minder uitgesproken dan de ander genoemde druiven op deze pagina.

Riesling

Deze druif wordt voornamelijk gebruikt voor de witte wijn. De riesling komt voor in de Elzas, Duitsland, Noord-Italië, Verenigde Staten en Australië. Vooral in Duitsland is deze druif erg belangrijk. Het heeft een brede mogelijkheid tot verschillende smaken, van droog en mineralig tot zoet en fruitig, maar vooral de fruitige versie is erg bekend. Een extra weetje over deze druif is dat het erg lang houdbaar is.

Sémillon

Hiervan wordt meestal een wijn gemaakt met veel extract en weinig zuren hierdoor bevatten ze vaak wasachtige aroma’s en doen ze denken aan honing, marmelade en geroosterd brood. Deze druif wordt wereldwijd op grote schaal gekweekt maar de meeste bekendheid die het heeft is door de bijdrage aan de edele, zoete sauternes uit de Bordeaux.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Volgers