woensdag 18 mei 2011

Bereidingsproces

Het bereiden van wijn is eigenlijk een heel eenvoudig proces:

1. De druiven worden geplukt als ze voldoende rijp zijn.
2. Ze worden in een schoon wijnvat gedaan.
3. De druiven worden geplet om het sap eruit te krijgen.
4. En dan maar wachten...




Maar de wijnmakers hebben in dit proces enorm veel keuzes te maken die allemaal de smaak en de kwaliteit van de wijn beïnvloeden:

Oogst
Druiven groeien in wijngaarden waar ze met de hand geplukt worden als ze rijp genoeg zijn. Dit kan de wijnmaker afleiden uit bijvoorbeeld de dikte van de druivenschil en de kleur. Over het algemeen geldt: hoe rijper de druif, hoe rijker en zwaarder het aroma.

Het wijnvat
De wijn gist in vaten van bijvoorbeeld roestvrij staal of eikenhout. Het materiaal en de grootte van het wijnvat zijn van invloed op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn.

Gisting
Gisting wordt ook wel fermentatie genoemd. Dit proces kan drie dagen duren, maar ook drie weken. Het is een volledig natuurlijk proces, waar geen mensenhand aan te pas hoeft te komen. De wijnmaker zet dit proces in gang door de druiven te pletten of te kneuzen om het sap eruit te krijgen.

Temperatuur
Bij de gisting wordt de temperatuur van het sap voortdurend in de gaten gehouden. Als de temperatuur te hoog wordt, kan het gistproces stilvallen. Bij een lage temperatuur komt de smaak van de wijn het best naar boven.

Rijping
Dit is het stadium waarin de wijn zo’n beetje vorm krijgt. Het rijpingsproces kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Volgers