dinsdag 17 mei 2011

Blauwe druiven

Van blauwe druiven kan zowel witte als rode wijn gemaakt worden, het verschil zit in het bereidingsproces. Champagne kan niet worden gemaakt van blauwe druiven en in rosé champagne zitten blauwe druiven verwerkt in combinatie met witte druiven. Om deze wijnen te maken is er keuze uit heel veel soorten druiven. De meest gebruikte blauwe-druivensoorten zijn de cabernet sauvignon, pinot noir, shiraz en de merlot.



Cabernet sauvignon
De oorsprong van deze druif ligt in de Franse Bordeauxstreek, Médoc. Tegenwoordig wordt deze druif overal ter wereld gekweekt. De smaak van deze druif kan worden beschreven als een volle smaak. En de Cabernet sauvignon druif geeft een donkere kleur aan de wijn. Deze druif wordt beschouwd als een krachtige druif doordat het een sterke smaak en geur afgeeft.

Pinot noir
Deze druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne waar die al tweeduizend jaar groeit. De Pinot noir vraagt om een koel klimaat en veel verzorging. De druif heel over het algemeen een lage opbrengst. Het is dan ook lastig om deze druif buiten de Bourgogne. Een rode wijn gemaakt van de Pinot noir heeft als kenmerk een zachte smaak, waardoor veel mensen deze wijn lekker vinden. Deze druifsoort wordt ook vaak gebruikt om rosé champagne van te maken.

Shiraz of Syrah
Deze druif kan Shiraz of Syrah genoemd worden in Frankrijk staat hij bekend als Syrah. De druif is oorspronkelijk afkomstig uit de Iranese hoofdstad Shiraz, vandaar dat deze druif ook wel bekend staat als Shiraz. De Syrah is een druivensoort die veel zon nodig heeft, de wijn gemaakt van deze druif smaakt het beste als het voortkomt uit een droog en warm klimaat. De Syrah wordt vaak gemengd met andere druifsoorten waarna er dan mousserende wijn en rosé van gemaakt wordt.

Merlot
Deze druifsoort komt uit de Bordeaux, maar wordt ook in Californië, Australië en Chili wordt de Merlot geproduceerd. De wijnen die worden gemaakt van de Merlot zijn vaak sappig en zijn populair bij een breed publiek doordat ze jong te drinken zijn en er geen sterke smaak aan zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Volgers