woensdag 18 mei 2011

Wijn en eten

Het is niet verplicht of noodzakelijk om wijn en eten op elkaar af te stemmen. Een lukraak gekozen wijn bij een gerecht kan heel lekker uitpakken. Het kan echter de moeite lonen om speciale combinaties bij elkaar te zoeken. Zowel de smaak van het eten als van de wijn komen dan het best tot hun recht.



Harmonie
Harmonie is het sleutelwoord bij het combineren van wijn en eten. De smaken mogen elkaar niet domineren, maar moeten elkaar aanvullen. Bij het kiezen van de juiste combinaties kunt u het beste de volgende richtlijnen aanhouden:

1. Stem het niveau van de wijn af op dat van het gerecht. Serveer dus geen hoogstaand gerecht in combinatie met een goedkope slobberwijn. Combineer kwaliteit met kwaliteit.

2. Zorg dat wijn en eten een vergelijkbaar smaakvolume hebben. Hoe lichter het gerecht, hoe lichter de wijn. Bij een lichte salade past bijvoorbeeld een lichte, zoete witte wijn, terwijl bij een rundvleesschotel een zwaardere rode wijn beter combineert.

3. Houd rekening met de smaakintensiteit. Een intens smakende wijn hoort bij een intens smakend gerecht. Combineer bijvoorbeeld kruidige gerechten met een kruidige wijn en frisse gerechten met een frisse wijn. De smaken kunnen elkaar echter ook complementeren: een zoutsmakende kaas kan bijvoorbeeld heel lekker zijn in combinatie met een zoetige wijn.

Dus: als je wijnen en gerechten zo op elkaar kunt afstemmen dat ze elkaars spiegelbeeld vormen qua kwaliteit, smaakvolume en intensiteit, dan is succes verzekerd.

Rood of wit?
De kleur van de wijn doet er niet zo toe als het gaat om de combinatie met eten. Wel is het zo dat witte wijnen vaak beschouwd worden als aperitiefwijnen, dat wil zeggen dat ze worden gedronken voorafgaand aan een diner of op feesten. Rode wijn wordt daarentegen vaak bij maaltijden gedronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Volgers