woensdag 18 mei 2011

Smaakprofiel

De verschillende geuren, kleuren en smaken van de wijn die je met behulp van je ogen, neus en mond geregistreerd hebt, moet je vervolgens onder woorden brengen. Een beetje kennis van het wijnjargon is daarbij erg handig.

Zoet
Op het puntje van je tong proef je de zoetheid van de wijn. In het wijnjargon is droog het tegengestelde van zoet. Halfdroog betekent ergens daar tussenin.

Zuur
Voor witte wijn is zuur de ruggengraat van de wijn. Het maakt de wijn fris. Een teveel aan zuur maakt de wijn wrang. Een gebrek aan zuur maakt de wijn slap of futloos.

Tannine
Tannine is een stof die van nature in de schilletjes, zaadjes en steeltjes van de druiven zit. Omdat rode wijnen met schil en pitjes en al gefermenteerd worden, is het tanninegehalte in rode wijnen veel hoger dan in witte wijnen. Veel tannine maakt de wijn bitter en je krijgt er een droog gevoel van in je mond. Bij weinig tannine noem je de wijn zacht, bij een gemiddelde hoeveelheid tannine noem je de wijn stevig.

Body
De body van de wijn is de indruk die je hebt van de wijn als geheel. Het uiterlijk, de geur en de smaak maken een wijn bijvoorbeeld rijk, zwaar of vol, of juist licht.

Aroma’s
Elke wijn heeft bepaalde aroma’s, of smaken die je ruikt in je neus. Voorbeelden zijn: chocola, citrus of hout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Volgers